Huhtikuun Newsletter

Rajaton luokkahuone -teos uuteen oppimiseen

Rajaton luokkahuone -teos (toim. Niemi & Multisilta) julkaistiin maaliskuussa Finnable 2020 -hankkeen tutkijoiden yhteistyönä.  Kirjan visiona on rajaton oppiminen, joka mahdollistaa oppimisen missä tahansa. Kaikilla kirjoittajilla on yhteinen tavoite: tuottaa ja kehittää uusia pedagogisia malleja, jotka ylittävät formaalien ja nonformaalien oppimisympäristöjen väliset rajat teknologiaa hyödyntäen. Toinen keskeinen pyrkimys on tuoda koulu lähemmäs lasten ja nuorten maailmaa ja nostaa esiin uusi, sosiaalisen median mahdollistama globaali jakamisen kulttuuri. Teoksessa kuvataan käytäntöjä, jotka innostavat oppijoita niin paikalliseen kuin globaaliin yhteistyöhön ja jotka edistävät elinikäistä oppimista. Keskeinen päämäärä on myös edistää 2000-luvulla  taitoja, joissa korostuu luovuus ja ongelmanratkaisutaidot.

Teos jaettiin Interaktiivinen teknologia (ITK) - Pedagogiikka palaa -konferenssissa jokaiselle osallistujalle. Teos luovutettiin myös ministeri Krista Kiurulle. Teoksen sisältöä avattiin useissa konferenssin tutkijatapaamisissa. Käytännössä tehdyt tulevaisuuden taitoihin liittyvät tutkimukset saivat hyvää palautetta.

Rajaton luokkahuone -kirjasta löytyy tietoa myös Opetin.fi sivustolla:

http://www.opetin.fi/uusi-teknologia-avaa-ovet-rajattomaan-luokkahuoneeseen/

Rajaton luokkahuone teoksen voi tilata osoitteesta: https://www.ps-kustannus.fi/tuote/946840874.html

Innovatiinen koulu Yle:ssä

Finnable –hankkeen osaprojekti ”Innovatiinen koulu”  oli esillä  Yle Puheen suorassa haastattelussa torstaina 3.4.2014. Kaksi Rajaton luokkahuone  -teoksen kirjailijaa, Minna Kukkonen ja Kati Sormunen, kertoivat teknologian hyödyntämisestä koulun arjessa käytännön esimerkein Miia Krausen ja Tiina Lundbergin haastattelemina. Haastattelussa nostettiin esille sitä, miten teknologia voi tuoda lisäarvoa oppimiseen ja opetukseen sekä sitä, millä tavalla jokainen opettaja voi hyödyntää teknologiaa opetuksen tukena. Ohjelma on kuunneltavissa Yle Puheen nettisivuilla http://areena.yle.fi/radio/2206521.

Konferenssijulkaisu

Finnable 2020 ja CICERO Learning -verkosto järjestivät yhteistyössä TEPE (Teacher Education Policy in Europe) -verkoston kanssa vuosikonferenssin toukokuussa 2013.  Konferenssin teemana oli 2000-luvun taitoja edistävät teknologiaperustaiset oppimisympäristöt opettamisessa ja opettajankoulutuksessa. Osa konferenssin esityksistä on valittu teokseen Crossing Boundaries for Learning – through Technology and Human Efforts (toim. Niemi &  Multisilta & Löfström).  Teos valmistuu huhtikuun 2014 lopussa.

Kansainvälistä julkisuutta

Finnable 2020 -tutkimuksista julkaistaan uusi artikkeli, Digital Storytelling for 21st Century Skills in Virtual learning environments. Artikkelissa kerrotaan, kuinka digitaalisen tarinankerronnan avulla voidaan luoda virtuaalisia oppimisympäristöjä, joissa oppilaat voivat oppia tärkeitä 2000-luvun taitoja.  Artikkelissa kuvataan oppilaiden ja opettajien kokemuksia digitaalisesta tarinankerronnasta ja siitä, mitä he ovat sen avulla oppineet. Artikkeli julkaistaan toukokuussa Creative Education lehdessä, Vol.5, No.9 special issue. (http://www.scirp.org/journal/ce/)

MoViE-uutisia

MoViE (Mobile Video Experience) on suljettu verkkoympäristö, jossa käyttäjien on mahdollista ladata ja muokata videoita, katsella muiden tekemiä videoita sekä jakaa omia videotarinoita muiden MoViE:n käyttäjien kanssa.

ITK-konferenssissa Finnable 2020  järjesti MoViE- työpajan, jossa opastettiin miten digitaalinen tarinankerronta tapahtuu käytännössä. Työpaja oli suosittu ja täyttyi osallistujista ennen ennakkoilmoittumisen määräaikaa.  Digitaalisen tarinankerronnan projekti sai osallistujilta positiivisen palautteen lisäksi myös hyödyllisiä kehitysehdotuksia.  Palautteen pohjalta projektissa kehitetään MoViE:een uusia palveluja, mm: ohjeet käsikirjoituksen tekemiseen ja ohjeet MoViE-sovelluksen käyttämiseen. MoViE-sivustolle tehdään myös opettajien käyttöön soveltuva, vapaasti muokattava lupalomake, jonka avulla opettaja voi helposti kysyä oppilaiden huoltajilta lupaa MoViE:n käyttöön.

MoViE-projektin tutkijat kutsuvat yhteistyöhön:
”Luomme pyynnöstä uusia käyttäjätunnuksia MoViE-alustalle, ja autamme mielellämme uusia MoViE- käyttäjiä palvelun käyttöönotossa. Meiltä voit myös tiedustella mahdollisuutta MoViE-koulutukseen. Jos olet kiinnostunut käyttämään MoViE-palvelua, tai sinulla on MoViE:en liittyviä kysymyksiä, ota yhteyttä osoitteeseen: cicero-moviehelp(at)helsinki.fi.”


Innovatiivinen koulu -osahanke tiedottaa:

Innovatiivinen koulu -osahankkeen toimintaa Suomessa on esitelty Erityiskasvatusliiton opintopäivillä Vantaalla, MAOL:n kevätkoulutuspäivillä Espoossa ja ITK-päivillä Hämeenlinnassa. Kehittämis- ja tutkimustyö on jatkunut kouluilla. Lue lisää Suomen tapahtumista ja hankkeessa mukana olleiden oppilaiden kokemuksista ja ajatuksista:

Videotutoriaalin tekeminen

http://oppimisverkotvesille.wordpress.com/2014/04/22/videotutoriaalin-tekeminen/

Viimeinen tutkimussykli käynnistyy

http://oppimisverkotvesille.wordpress.com/2014/04/22/viimeinen-tutkimussykli-kaynnistyy/

Professori Jari Lavonen on esitellyt Innovatiiviseen kouluun liittyvää tutkimusta ja verkoston toimintaa huhtikuussa kutsutuilla luennoilla New Yorkissa ja Bostonissa. Huhtikuun alussa on käynnistynyt myös Global Innokas Network pilotointi. Pilotointivaiheessa on mukana yhteensä 20 koulua Australiasta, Keniasta, Espanjasta, Yhdysvalloista ja Suomesta. Lue lisää osoitteesta: http://www.innokas.fi/about/globalinnokas

Hanke on tutustunut Yhdysvalloissa 5.-13.4. järjestettyyn robottiviikkoon. Lue lisää Piilaakson robottiviikon tapahtumista:

FIRST-robottikisailua Yhdysvalloissa

http://luovuusjainnovatiivisuus.wordpress.com/2014/04/06/first-robottikisailua-yhdysvalloissa/

Mitä ovat Romibo, Anybots, Thymio ja Beam?

http://luovuusjainnovatiivisuus.wordpress.com/2014/04/10/romibo-anybots-thymio-beam/

Innokas-verkosto järjestää yhteistyössä Oulun yliopiston teknologiapainotteisen luokanopettajakoulutuksen kanssa Koulujen teknologiatapahtuman ja RoboCup Junior SM-kisat 15.-16.5. 2014. Yli 140 joukkuetta eri puolilta Suomea kisailee robottijalkapallossa, sumossa, pelastuksessa, tanssi/teatteri- ja freestyle sarjoissa. Tapahtuma on yleisölle avoin, tervetuloa! Lue lisää http://www.innokas.fi/fi/events/innokas2014

Go back